Amintiri despre prima zi de școală

September 15th, 2014

Nu pot să spun neapărat că-s grozav de nostalgică după școală, deși liceul a fost una dintre cele mai faine perioade din viața mea de până acum. Doar că eu am simțit întotdeauna că n-am suficientă libertate și m-am cam grăbit să cresc. Totuși, la fiecare 15 Septembrie (sau, în fine, când pică prima zi de școală) am o energie aparte și mă simt de parcă aș fi din nou în fața unui nou început. Nici anul ăsta nu face excepție și, dacă tot am un impuls pentru care n-am depus niciun efort, am să încerc să profit cât de mult pot de starea asta bună :)

Dar dacă tot mi-am amintit de ideea asta de prima zi de școală și de liceu și-n ciuda faptului că v-am mărturisit deja că la cei 4 ani de liceu mă gândesc și azi cu mare drag, trebuie să vă spun că prima zi de liceu a fost, paradoxal, cea mai nefericită primă zi de școală din toată viața mea de elev. De ce? Pentru că m-am trezit că absolut toți foștii mei colegi care intraseră la același liceu (și erau măcar 10) erau la altă clasă, iar eu eram singură, într-o clasă în care mai bine de jumătate era deja un nucleu consolidat din V-VIII. Știam din vedere vreo 2-3 din noii mei colegi, dar m-am simțit teribil de singură… Noii mei colegi se reîntâlneau cu zâmbetul pe buze, crescuseră împreună în ultimii 4 ani, povesteau din vacanță, cunoșteau deja profesorii (că, deh, făcuseră gimnaziul în liceul cu pricina), depănau amintiri. Iar eu stăteam mică și stânjenită într-un colț, căci n-am fost niciodată teribil de sociabilă, iar asta în bună parte din cauza convingerii că alții au deja o părere proastă despre mine când mă văd grasă și da, la liceu eram deja pufoșică bine de vreo câțiva ani.

Totuși, pe termen lung, faptul că nu mă cunoștea nimeni din noul colectiv s-a dovedit pentru mine o oportunitate extraordinară. Pur și simplu am putut să mă reinventez. În primul rând, am renunțat la prenumele Simona (așa îmi spun părinții, vecinii, rudele și cei care m-au cunoscut până la liceu). Mie mi-a plăcut întotdeauna Emilia și m-am identificat mai mult cu numele ăsta, așa că în liceu am început să mă prezint așa. Apoi, mai e ceva, mai important decât partea cu numele, ceva ce atunci am făcut cumva intuitiv și între timp am cam uitat să fac. Sau nu, o fac în sens invers, în detrimentul meu… Pe scurt, am început să-mi spun mie că sunt așa cum aș vrea să fiu și mi-am spus-o de atât de multe ori până când a devenit destul de real. De exemplu, mi-am spus că sunt deschisă și destul de sigură pe mine, iar în anii ăia chiar am devenit mult mai sociabilă și mi-am mai consolidat și încrederea în mine. În ultimii ani îmi dau seama că mai degrabă mi-am spus că nu pot să fac X lucru, că nu sunt suficient de bună încât să reușesc Y chestie etc. E fix același proces, dar cu două fețe și doar una benefică :)

Așadar, vă doresc să fie azi un început și pentru voi! Un început bun! Și să mergeți înainte, indiferent ce drum v-ați ales, mereu cu-n gând bun pentru voi înșivă! Ceea ce vă spuneți vouă devine crez autentic de viață și-n cele din urmă se transformă în realitate, deci spuneți-vă lucruri bune!

3 Responses to “Amintiri despre prima zi de școală”

 1. cristina says:

  Esti grozavă!
  Sinceritatea dezarmantă care transpare in scrierile tale fascinează.
  Continuă să scrii și eu o să te citesc în continuare cu mare plăcere!
  Ai dreptate, fie că e din cauză că îmi duc băieții la școală, fie că e aducerea aminte a perioadei în care am fost eu la școală (nu întotdeauna fericită, tot din cauză de pufoșenie), începutul de an școlar mă mobilizează să fac lucruri: să restartez dieta, spre exemplu, să șterg praful de pe cunoștințe de care am neapărată nevoie…
  Nu e o simplă dată din calendar, e momentul de care fiecare avem nevoie din când în când să mai urcăm o treaptă…

 2. Emi says:

  Cristina, sărut-mâna și spor în tot ce ți-ai propus! :)

 3. [...] aia despre care vă povesteam aici încolțește. Încă nu s-a metamorfozat în ceva productiv, dar dorința de schimbare și [...]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply