Băuturi permise în Dieta Dukan

March 14th, 2013

Baza dietei Dukan e proteina și singura mare problemă cu un regim bazat pe multe proteine este că ar putea afecta rinichii. Dar vestea bună e că riscul ăsta se poate elimina dacă se consumă suficient de multe lichide. Sigur că cea mai bună opțiune ar fi apa, la fel de bună și cu bule și fără, dar fără lămâie că din aia avem voie doar câteva picături :)

Apoi, ceaiurile sunt o soluție cel puțin la fel de bună, pentru că sunt sănătoase și le puteți alege de așa natură încât să obțineți și ceva beneficii extra în funcție de ce aveți nevoie (poate un tranzit mai sprinten, poate un șut în fund metabolismului, poate ceva protecție hepatică etc.). Firește că vorbim de ceaiuri ne-îndulcite sau, în fine, NU îndulcite cu zahăr/miere/fructoză! Nu există alte restricții, deși ar trebui să respectați recomandările de pe ambalaj referitoare la cantități și administrare; de asemenea, merită menționat și că ceaiurile de fructe sunt un subiect ușor controversat în condițiile în care nu avem voie fructe.

Cafeaua este permisă în dieta Dukan și se poate contabiliza în cei 2 litri impuși zilnic, de asemenea ne-îndulcită, iar în atac doar cu foarte, foarte puțin lapte, dacă e musai. Atenție – ness-ul e altă poveste și e bine să limitați mult consumul de cafea instant.

Vestea bună este că sunt și oarece sucuri permise, numai că, spre deosebire de lista valabilă pentru alte țări, la noi gama de produse pare să fie mult mai restrânsă. Însă e clar că avem voie Cola Light, Cola Zero (deși pare să fi dispărut momentan de pe piață), Pepsi Light și Pepsi Max. Aceste băuturi sunt permise în primul rând pentru că nu au zahăr și nici fructoză, dar și pentru că  se încadrează în regula de aur ”mai puțin de o calorie/pahar (250ml)”. Altfel, mai avem câteva opțiuni fără zahăr/fructoză și în România, dar au ceva mai multe calorii/porție. De exemplu, găsiți sigur la Kaufland, de la Santerra, o minune cu soc și lămâie, la Lidl ceva care se cheamă Refreshing Lămâie și în mai multe magazine mai apare uneori și apa tonică de la BonTon. Sucul de la Santerra are 0,77 kcal/100 ml, deci ajunge spre 2 kcal/porția de 250 ml, teoretic mai mult decât recomandă Dukan; din păcate, despre celelalte 2 nu știu să vă spun cum stau la capitolul calorii, dar v-am spus regula de aur și puteți verifica, aspect valabil și pentru orice alt fel de suc ”diet” pe care îl mai întâlniți în cale. De asemenea, regula se aplică și energizantelor light, însă eu n-am reușit să găsesc niciunul care să se încadreze unde trebuie din punct de vedere caloric.

PS: Categoric NU aveți voie alcool în atac, iar în croazieră doar o lingură de vin pentru gătit. Abia din consolidare mai puteți cocheta cu câte un pahar.

PPS: Deși categoria sucurilor light e permisă, există o mulțime de studii care vă atrag atenția asupra riscurilor pentru starea de sănătate în condițiile consumului (excesiv) pe termen lung de asemenea produse (iar discuția asta e la fel de valabilă și pentru îndulcitori în general). Inclusiv doctorul Dukan scrie explicit că aportul zilnic de lichide ar trebui să fie constituit în proporția cea mai mare de apă.

One Response to “Băuturi permise în Dieta Dukan”

  1. Como emagrecer rápido e com saúde com a dieta paleo.

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply