Care-s mai rele? Grăsimile sau zahărul?

January 13th, 2015

Eu stau teribil de prost cu timpul, dar insist să vă stimulez la lectură. Astăzi, de exemplu, vă invit să citiți asta. Este vorba despre un experiment pe care l-au făcut doi gemeni – teoretic, împart aceleași gene și se vor ține de același program de exerciții fizice, așa că singura diferență dintre ei la capitolul slăbit ar trebui să fie legată de dieta în sine. Unul renunță complet la carbohidrați, celălalt la grăsimi. Mă rog, psiho-sociologul din mine (care știe câte ceva despre cum ar trebui făcută ideal și riguros o cercetare) are niște rezerve – de exemplu, factorii genetici sunt mai degrabă predispoziții și pot fi modelați de mediu și/sau educație; adică există posibilitatea ca stilul de viață propriu-zis al fiecăruia să le fi schimbat totuși metabolismul și, chiar dacă împart aceleași gene, să nu reacționeze identic la diete etc.

Dar chiar și cu limita asta în minte, e interesant de văzut ce a descoperit fiecare. Firește, fiecare dietă a avut beneficiile ei și părțile ei proaste, dar merită reținută măcar ideea că răul cel mai mare vine din mâncărurile procesate, care includ combinații de zahăr și grăsimi și care sunt complet diferite de mâncarea naturală, iar în consecință ne și determină corpurile să reacționeze diferit (și nu tocmai în avantajul nostru). Și da, vă recomand lectura integrală, pentru că mai aflați și înainte de concluzie câte ceva interesant :)

Leave a Reply