Corp de adolescentă

October 6th, 2014

 Doamne, cât de puternică e imaginea asta!

Și, Doamne, cât mi-am urât corpul în adolescență! Iar asta e, desigur, regretabil, pentru că aia tinde să fie forma lui cea mai fericită, doar că unele lucruri nu le vedem decât atunci când privim în urmă. La drept vorbind, oricât de prost mă simțeam în pielea mea atunci, azi am cam aceleași defecte plus încă vreo două-trei (și, oho, căprioara nici n-are riduri încă, iar cu pielea lăsată e clar că se-alintă comporativ cu felul în care o să se perceapă peste vreo 20 de ani :D ). E adevărat că în cazul meu se poate spune fără nicio exagerare că arăt ceva mai bine acum decât atunci, pentru că sunt mai slabă și da, ăsta a fost marele meu necaz în vremurile alea. Însă imensul pas înainte pe care am reușit să-l fac e că nu mai sunt în război cu propriul meu corp. Acum zece ani mi-era marele defect și dușman de-a dreptul. Era motivul pentru care n-aveam încredere în mine, motivul pentru care toți băieții care-mi plăceau se-ndrăgosteau de colega mea de bancă, motivul pentru care… Pe scurt, motivul pentru aproape orice-mi mergea prost.

În schimb, astăzi sunt infinit mai bine cu mine. Și marea diferență e, adesea, pur și simplu felul în care mă uit la lucruri. Inclusiv la capitolul defecte am învățat că am un grad mare de control, știu că pentru majoritatea fixurilor pe care le am la capitolul fizic există soluții, iar cu unele aspecte pur și simplu am făcut pace. Sigur că mai am momente de nesiguranță, sigur că sunt și acum zile când parcă nu prea-mi place de mine, sigur că mereu dai peste altele mai slabe și mai frumoase, dar am un echilibru destul de stabil.

Partea proastă în povestea asta e că nu doar fetițele grase au probleme cu ele la vârsta aia. Din contra, oricât de frumoasă ar fi adolescenta, e setată să-și găsească singură defecte. Și majoritatea se transformă în femei frumoase cu exact aceleași obiceiuri auto-critice exagerate, iar asta erodează încrederea în sine și n-aveți idee cât de mult ne trage asta înapoi!

Oricum, n-am să vă spun că toate sunteți frumoase, pentru că ăsta-i un clișeu în care (mai ales cele cu probleme de încredere) n-o să puteți avea încredere. Dar pot să vă spun cu certitudine că toate puteți să vă construiți încrederea în sine dacă vă permiteți câteva momente de luciditate în care să vă descoperiți adevăratele atuuri…

Leave a Reply