Dulciuri

November 17th, 2014

V-am mai spus că eu evit să folosesc zahărul în casă. Aproape că-mi iese să nu folosesc niciodată zahăr, iar asta prin alegerea de a nu găti dulciuri. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu cumpăr dulciuri și frecvența cu care o fac e foarte discutabilă. Totuși, unul dintre secretele cumpătării la capitolul ăsta sunt dulciurile scumpe. Nu mă iluzionez că numele fițoase ale cofetăriilor/patiseriilor bucureștene se asociază musai cu o calitate superioară a produsului, dar mie cel puțin nu-mi vine să cumpăr mult când văd că o prăjitură, eventual și mică, mă costă binișor peste 10 lei. Nu e că nu mi-aș permite, dar am pur și simplu un prag psihologic de care, slavă Domnului, încă mă împiedic. Și așa mă abțin întotdeauna să cumpăr mai mult de 2 prăjituri.

De exemplu, cred că v-am mai povestit despre Casa Lică și Lintzerul lor sublim cu vișine. Ei bine, minunea aia dulce costă 4 lei, deci 8 lei pentru doi oameni, așa că întotdeauna sunt tentată să mai pun pe lângă și vreo 4 bucățele de Lintzer cu gem, și câteva pișcoturi cu șampanie, poate niște covrigei. Sunt ieftine și bune, fir-ar să fie! :) În schimb, când ajung la chestii gen Paul, Chocolat, Brioche  Dorée sau Cinnabon mă opesc cu grație la o bucată de ceva/om, ba poate chiar una la amândoi. Zău, la Chocolat aproape că am trăit o traumă când am dat cam 30 de lei pe patru bomboane sau ceva de genul ăsta (și nu, nu m-au dat pe spate).

Altfel, îmi amintesc cu multă rușine că-n vremurile mele ”bune” eram în stare să înfulec o pungă întreagă de cornuri 7 Days. Și alea ieftine, bune și-n drum. Azi nici nu-mi amintesc exact când am cumpărat ultima dată așa ceva, dar îmi amintesc bine că atunci când am cumpărat le-am dozat cuminte. În general evit să trec pe lângă raioanele de dulciuri și într-o anumită măsură funcționează englezescul ”out of sight, out of mind”. Nu e că n-aș putea să mă abțin, pentru că o fac suficient de des și uneori inclusiv ca exercițiu de dragul exercițiului. Pur și simplu știu că dulciurile sunt marele meu păcat și că ele au contribuit plenar la fiecare gram de balast adipos și am mai prins, pe ici, pe colo, câte un tertip ca să limitez tentația.

2 Responses to “Dulciuri”

  1. alina says:

    Buna,
    te citesc de mult timp si imi place foarte mult cum scrii desi e prima data cand las un comment. Eu incep azi dieta D incercand sa ies dintr-o tulburare de alimentatie in care ma tot inec de vreo 10 ani, desi am de slabit vreo 10 kg ca sa fiu numai bine, nu schiloada. pe langa cat de multe diete am tinut, aceasta mi se pare mult mai permisiva si sanatoasa, iar experienta ta m-a inspirat mult si ma bucur mereu cand vad ca te mentii frumos. Imi place cum rationalizezi deciziile acestea care inainte nici macar nu ridicau semne de intrebare. Sper sa ajung si eu sa ma controlez si echilibrez asa frumos ca tine. Felicitari!

  2. Emi says:

    Alina, n-ai idee cât de mult mă bucur când mai citesc așa ceva! :) Îți urez succes în drumul pe care l-ai început și, dacă citești ce e aici de suficient de mult timp, probabil știi deja că depinde 100% de tine! În rest, răbdare și perseverență!

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply