Gabriel Cotabiță și dieta Dukan

May 14th, 2015

De multă vreme plănuiesc să scriu un articol despre porcăria asta de presupunere că, orice ai păți după, ți se trage de la Dukan. Din păcate, n-am vreme azi să-l scriu chiar cum mi-aș fi dorit, dar n-am putut să nu menționez mizeria asta – vezi Doamne, Gabriel Cotabiță e în starea în care e de la regim. Pun în paranteză faptul că nu există niciun fel de informație referitoare la cum a ținut dieta – vă reamintesc aici că și Oana Radu a spus că ar fi slăbit cu Dukan (e drept, uneori cu nuanțe de genul că „s-ar fi inspirat din”, dar tot cu formulări care includeau terminologia specifică dietei – de exemplu, ideea de „croazieră”), dar a ținut 20 de zile de atac!

Hai să presupunem că a ținut Dukanul riguros, cu monitorizare, cu suplimente de vitamine și minerale, cu apă din belșug etc. Hai să mai punem în paranteză și faptul că s-ar zvoni că exagera cu sportul, că are o anumită vârstă, că a avut antecedente cardiace, că greutatea și obiceiul de a fuma (de care s-a ținut ani de zile) sunt factori favorizanți pentru episoadele cardiace nefericite etc. Chiar și cu toate astea eliminate din ecuație (deși ar putea fi factori importanți) nu poți spune cu certitudine că există o relație directă de cauzalitate între dietă și orice manifestare ulterioară. În medicină există foarte puține certitudini și doar în cazuri extreme poți spune cu siguranță că A duce la B, iar asta pentru că suntem foarte diferiți, avem predispoziții și slăbiciuni genetice diferite, avem stiluri de viață diferite (care presupun obiceiuri și interacțiuni între factori foarte diferite) etc. Toate acestea fac foarte dificile concluziile categorice. Practic, ca să fii riguros științific, ar trebui să ai un grup de control și încă unul, strict monitorizate pe termen lung, și unica diferență între ele să fie factorul X. Iar asta ar trebui făcut la o scară masivă ca să fie relevant, pentru că, repet, suntem atât, atât de diferiți! Cea mai bună dovadă este aproape matematică și sigur logică – echivalența are nevoie de o teoremă adevărată și de o reciprocă la fel de adevărată. Adică ar trebui ca toți cei care mănâncă X, au stilul de viață Y sau fac nu știu ce Z să se îmbolnăvească de nu știu ce. Și, invers, toți cei care suferă de chestia respectivă ar trebui să fi mâncat X, să fi trăit în Y fel sau să fi practicat Z-ul. Punct.

Așadar, nu se poate spune că a fost de la Dukan. Sigur, nu putem spune nici că n-a fost. Dar vreau să nu ne mai lăsăm purtați cu atâta naivitate de mituri și dezinformări. Cine vrea să țină Dukan și nu vrea să riște nimic n-are decât să-și ia toate precauțiile pentru riscurile potențiale (cu grad mare de probabilitate) și, nu știu, să-și facă analize săptămânal. Și musai să-l țină după indicațiile originale, nu cu informații pescuite din ziarul Libertatea. Altfel, zău, nu-i obligatoriu să ținem toți Dukan!

În rest, sănătate omului Gabriel Cotabiță! Sper din tot sufletul să-și revină!

Leave a Reply